Krav för att använda Företagsinteckningar

Detta krävs för att banker och andra kreditgivare ska kunna använda e-tjänsten:

  • Din organisation ska vara registrerad som kund hos Bolagsverket för e-tjänsten Företagsinteckning.
  • Du ska vara upplagd som användare av e-tjänsten Företagsinteckning. Användare och deras behörigheter läggs till en början upp av Bolagsverket. Detta kommer sedan att skötas av din organisations administratör.
  • Du behöver ha rätt tekniska förutsättningar för att ansluta till tjänsten. Godkända anslutningssätt är antingen e-legitimation eller identifiering via organisationscertifikat.
  • Du behöver ha autogiroanslutning. De elektroniska inteckningsbreven kan bara betalas via autogiro.

Handbok för e-tjänsten Företagsinteckning

I Handbok för e-tjänsten Företagsinteckning (1,1 MB) Pdf, 1 MB. finns instruktioner för hur banker och kreditgivare ska använda vår e-tjänst.

Standarder, HTML och CSS

Vi har i huvudsak byggt e-tjänsten Företagsinteckning i enlighet med olika standarder som utformats av World Wide Web Consortium (W3C). För innehållet använder vi HTML (Hypertext Markup Language version 4.01). Presentationen styrs via CSS (Cascading Style Sheets) version 2.1.

Vi har försökt anpassa innehållet så att det, oavsett webbläsare och operativsystem, ska vara tillgängligt för så många användare som möjligt. Webbsidorna är även skapade för att ge bättre förutsättningar för personer med funktionshinder att använda tjänsten.

Webbläsare

Vi rekommenderar den senaste versionen av någon av de vanligaste webbläsarna – Microsoft Edge, Microsoft Edge Chromium, Google Chrome, Safari och Mozilla Firefox.

Kakor

I e-tjänsten Företagsinteckning använder vi sessionskakor. En sessionskaka är en textfil som lagras tillfälligt på din dator och försvinner när du stänger webbläsaren. Kakan innehåller ingen information som går att härleda till ett ip-nummer eller en person. Sessionskakan gör så att du kan använda våra e-tjänster och anpassa texten på webbplatsen.

Bolagsverkets certifikat på webbplatsen

Den webbtrafik som går till tjänsten Företagsinteckning (samt till inloggningsservrarna) är skyddad och identifierad med ett så kallat EV-certifikat från Verisign. Detta ger mycket gott skydd för trafiken och har stöd i alla vanliga webbläsare.

Om du inte har uppdaterat din webbläsare nyligen kan du få en varning om att den inte godkänner certifikatet. Du har då tre olika möjligheter att hantera detta:

  • Logga in på e-tjänsten Företagsinteckning trots varningar. 
  • Lägg in en uppdatering i din dator. Information om detta finns på Microsofts webbplats, .
  • Installera Verisigns root-certifikat manuellt.

Anslutningssätt 1: e-legitimation

Om din organisation har valt anslutningssättet e-legitimation behöver du skaffa en sådan hos din bank eller hos Telia. För att kunna använda en e-legitimation ställs det krav på din webbläsare och ditt operativsystem.

Din organisation kan också besluta om att du ska kunna logga in till tjänsten från valfri plats eller bara från ditt kontor. Denna kontroll görs i så fall genom kontroll av din IP-adress.

Anslutningssätt 2: organisationscertifikat i kombination med användarnamn eller lösenord.

Om din organisation har valt anslutningssättet organisationscertifikat i kombination med användarnamn eller lösenord behöver din organisation skaffa en så kallad serverlegitimation hos it-företaget . Mer information finns på deras webbplats.

”Serverlegitimation” är ett annat ord för elektroniskt certifikat för identifiering av server (oftast en organisation). Beställning av detta görs direkt från Expisoft.

Normalt lägger man in detta certifikat på en så kallad proxyserver, som all webbtrafik till Bolagsverket går genom. På detta vis behöver inte din dator ha programvaror för e-legitimation.