Artikeln publicerades 30 juni 2022

Maskinell handläggning ger kortare väntetider på Bolagsverket

Det händer mycket på Bolagsverket och vi presenterar nu flera it-nyheter som förenklar vardagen för många företagare. Vad sägs om fler sökbara register på webben, webbplatsen Mina ombud och snabbare registrering av ändringar i bolagsordningar.

Välkommen till Mina ombud - Mina ombud gör det möjligt för en person att företräda någon annan i en digital tjänst med hjälp av en digital fullmakt. Från hösten 2022 kan företagare dela ut digitala fullmakter som gäller hos de myndigheter och kommuner som har anslutit sig till tjänsten. Senare kommer det även vara möjligt att företräda privatpersoner.

Här är några exempel:

  • Kortare handläggningstider för vissa ändringar i bolagsordningar. Sedan den 16 juni 2022 kan vi nämligen automatiskt avsluta dessa utan att en handläggare granskar ärendet. Extra roligt är det att initiativet startade som ett förbättringsförslag från medarbetare på vår företagsavdelning.
  • Försäkringsförmedlare, registret mot penningtvätt, värdepappersinstitut och anknutna ombud har flyttat in i Sök företagsinformation på bolagsverket.se och blev därmed lättare att hitta och söka i. Vi fortsätter arbetet med att löpande ersätta Näringslivsregistret med en mer modern it-lösning. Det kommer vi göra under året och en bit in på 2023.
  • Webbplatsen minaombud.se. Mina ombud kommer göra det möjligt för en person att företräda någon annan i en digital tjänst med hjälp av en digital fullmakt. På webbplatsen kommer spännande nyheter för hela Sverige, inte bara företagare, till hösten.

– Vi har en hög takt i våra leveranser. De arbetssätt vi använder utvecklas och idag är driftsättningarna mellan ordinarie releaser i många fall större än våra ordinarie releasetillfällen. Vi arbetar också för att fler releaser kan genomföras under kontorstid - utan att du som företagare påverkas genom störningar i våra system, berättar Bolagsverkets it-chef Joel Tostar.

– Bolagsverket arbetar för att skapa nya och förbättrade sätt för företagare att hantera och dela information om sitt företag. Vi är många statliga och privata aktörer som tillsammans behöver bidra för att det ska bli enklare för den som driver företag. Därför arbetar vi mycket för att utveckla smarta, digitala lösningar, gärna och ofta tillsammans med andra. Mina ombud är ett exempel på en sådan tjänst, säger Inga Otmalm, direktör på Bolagsverket.

Presskontakt

Andreas Einarsson
Pressansvarig
070-657 75 26
andreas.einarsson@bolagsverket.se

Läs mer

Sök företagsinformation Länk till annan webbplats.

minaombud.se Länk till annan webbplats.