Fortsatt högt nyföretagande under 2021 – Högt tryck på registreringsverksamheten på Bolagsverket

Trenden med ett högt nyföretagande fortsätter även under 2021. Under 2020 registrerades 25 % fler aktiebolag än året innan och under årets tre första månader har det ökat med ytterligare 5 % jämfört med 2020. Det höga trycket leder till längre handläggningstider för de som ska starta företag.


2020 registrerades fler företag än någonsin. Bolagsverkets register, som innehåller över en miljon företag och föreningar ökade med 1,7 % och bland de fyra vanligaste företagsformerna (aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag) ökade registreringarna med 14 %. Antalet aktiebolag noterade en rekordstor ökning med över 25 %. Sänkningen av aktiekapitalet från 50 000 kr till 25 000 kr beskrivs som en stor anledning, men även effekterna av pandemin då många tog chansen att starta eget.

Den stora nyregistreringen och det goda företagsklimatet i Sverige medförde dock ökade handläggningstider hos Bolagsverket, som ser ett stort tryck i registreringsverksamheten.

– Detta är jättebra för företagandet och för Sverige och vi har sett en väldigt stor efterfrågan på våra tjänster, säger Madelene Jansson, enhetschef på företagsregistreringen på Bolagsverket. Tyvärr är efterfrågan just nu större än vad vi för tillfället kan hantera på ett bra sätt. De stora volymerna har pressat upp våra handläggningstider och just nu lyckas vi inte nå målet om att registrera ett aktiebolag på tio dagar. Vi beklagar detta och vi gör verkligen allt vi kan för att det ska gå så snabbt som möjligt.

Fler kollegor rekryterade

Under hösten 2020 rekryterades 13 nya medarbetare till företagsregistreringen och även ett antal vikarier och konsulter. De nya medarbetarna är introducerade och håller på att läras upp. Detta kommer hjälpa till att minska handläggningstiderna.

– Vi har flera kollegor som har börjat och det är nödvändigt för att vi ska kunna ta oss an alla ärenden säger Madelene Jansson. Men i vissa delar i handläggningen är inlärningsprocessen lång, exempelvis kring bedömning av företagsnamn. Det gör att vår bedömning är att handläggningstiderna kommer fortsätta att vara långa en överskådlig tid framöver. Vi beklagar att handläggningstiden är lång både när det gäller registrering och kundtjänst och ber om överseende.

På verksamt.se finns mer information för dig som ska starta och registrera företag Länk till annan webbplats.och vad som är bra att tänka på.

Tips för kortare handläggningstid

  • Bolagsverket har flera e-tjänster som går betydligt snabbare att använda än om du skickar ärendet med posten.
  • Granskningen av företagsnamn är den del som tar längst tid när ett företag ska registreras. Välj ditt namn med omsorg, och titta gärna om namnet du söker är ledigt. På verksamt.se kan du få hjälp med att välja företagsnamn Länk till annan webbplats.
  • När du skickar in din anmälan om att registrera ett nytt företag, kontrollera att alla bilagor är med så du slipper komplettera.
  • En handläggning startar inte förrän du betalat registreringsavgiften. Betala därför direkt när du får ett meddelande om betalning från oss.
  • Du hittar mer information på sidan Våra handläggningstider.