Företagare och föreningar – hög tid att anmäla verklig huvudman
De flesta företag och föreningar måste enligt lag anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Nu är det hög tid att göra anmälan, som är gratis via Bolagsverkets e-tjänst till och med den 1 februari. Därefter kommer det att kosta 250 kronor. Att inte anmäla verklig huvudman till registret kan innebära att företaget eller föreningen kan få problem i kontakterna med banker, finansbolag eller kreditupplysningsföretag.
Riksdagen beslutade i höstas att närmare 800 000 företag och föreningar måste anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening. Befintliga företag och föreningar måste anmäla senast den 1 februari 2018. Nyregistrerade företag och föreningar måste anmäla inom fyra veckor.
Varför måste det anmälas?
2015 antog Europaparlamentet ett nytt penningtvättsdirektiv. Enligt direktivet måste alla EU-länder ha ett register över verkliga huvudmän. Syftet med registret är att exempelvis banker och finanspolisen ska kunna ta reda på vem eller vilka som står bakom ett företag. Informationen om vem som är verklig huvudman ska bidra till att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.
Vad händer om jag inte gör någon anmälan till registret?
- Att anmäla till registret är en skyldighet enligt lag. Det ser inte bra ut att inte uppfylla sina lagliga skyldigheter.
- Ett av registrets syften är att visa upp att företaget eller föreningen inte har något att dölja vad gäller penningtvätt och finansiering av terrorism. Att inte göra en anmälan i rätt tid kommer medföra en markering som är avsedd som en varningssignal för alla som har med företaget/föreningen att göra.
- Att man inte gjort någon anmälan kommer vara en offentlig uppgift som är enkelt tillgänglig via internet.
- Många verksamheter, bland annat banker, finansbolag och kreditupplysningsföretag, ska använda registret när dom riskbedömer sina kunder. Att inte finnas med i registret kan innebära att företaget eller föreningen åsätts en högre risk och därmed får sämre villkor eller att banken helt avstår från att ha företaget eller föreningen som kund.
- Bolagsverket kan komma att ålägga både företaget eller föreningen och dess företrädare att betala kännbara penningbelopp i form av viten till dess att en anmälan kommer in.
Anmälan till registret – så funkar det
Företaget eller föreningen gör sin anmälan på bolagsverket.se. En behörig företrädare loggar in i e-tjänsten med sin e-legitimation, exempelvis mobilt BankID. Att anmäla verklig huvudman är gratis till och med den 1 februari 2018. Därefter kommer det att kosta 250 kronor.
Vilka företag och föreningar gäller detta?
Totalt berörs omkring 800 000 företag och föreningar, undantagna är bl.a. börsbolag och enskilda näringsidkare. De som måste anmäla verklig huvudman är bland annat:
- Aktiebolag
- Bankaktiebolag
- Bostadsföreningar
- Bostadsrättsföreningar
- Ekonomiska föreningar
- Europabolag
- Europakooperativ
- Europeisk ekonomisk intressegruppering (EEIG)
- Filialer
- Försäkringsaktiebolag
- Försäkringsföreningar
- Handelsbolag
- Ideella föreningar som har en eller flera verkliga huvudmän
- Kommanditbolag
- Kooperativa hyresrättsföreningar
- Medlemsbanker
- Sambruksföreningar
- Samfällighetsföreningar
- Sparbanker
- Stiftelser
- Trossamfund
- Truster som förvaltas från Sverige
- Vattenförbund
- Ömsesidiga försäkringsbolag
För mer information
På sidan Verklig huvudman finns film, mer information, svar på vanliga frågor och själva tjänsten för e-anmälan.