Är din verksamhet redo för brexit?
Här kan du läsa om möjliga konsekvenser av brexit för din verksamhet här i Sverige. Särskilt påverkas företag som har styrelsefunktionärer bosatta i Storbritannien och brittiska företag med en registrerad filial i Sverige. Många företag och föreningar kommer därför att påverkas, eftersom många regler gör skillnad på länder inom och utanför EES.
Företrädare bosatt i Storbritannien
I svensk lagstiftning finns det krav på bosättning inom EES. Har ditt aktiebolag eller din ekonomiska förening företrädare som är bosatta i Storbritannien? Efter brexit kanske styrelsen inte längre uppfyller bosättningskravet.
Bosättningskrav gäller:
- styrelseledamöterna (minst hälften av dem, inklusive arbetstagarledamöter, ska vara bosatta inom EES)
- styrelsesuppleanterna (minst hälften av dem, inklusive arbetstagarsuppleanter, ska vara bosatta inom EES)
- verkställande direktören
- alla vice verkställande direktörer
- särskilda firmatecknare (minst en ska vara bosatt inom EES).
Om ditt företag efter brexit inte uppnår bosättningskravet ska bolagsstämman ändra företrädare så att bosättningskravet blir uppfyllt. Det finns också en möjlighet att du kan ansöka hos Bolagsverket om dispens från bosättningskravet .
Bosättningskrav gäller för aktiebolag, bankaktiebolag, försäkringsaktiebolag, ömsesidiga försäkringsbolag, försäkringsföreningar, europabolag, ekonomiska föreningar, bostadsrättsföreningar, bostadsföreningar, europakooperativ, europeiska ekonomiska intressegrupperingar, kooperativa hyresrättsföreningar, medlemsbanker, sparbanker och sambruksföreningar.
Revisorer
En auktoriserad och godkänd revisor ska vara bosatt i Sverige eller i en annan stat inom EES. Frågor om dispens för dessa hanteras av Revisorsinspektionen.
Brittiskt företag som har registrerat en filial här i Sverige
Brittiska företag kommer inte längre att kunna hänvisa till att näringsverksamheten omfattas av bestämmelserna om fri rörlighet för varor och tjänster enligt vad som framgår av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. För näringsverksamhet som bedrivs i Sverige av svenska eller utländska medborgare som är bosatta utanför EES måste det finnas en föreståndare bosatt i Sverige med ansvar för verksamheten som bedrivs i Sverige.
En filial till ett brittiskt företag kommer, efter brexit, vara filial till ett tredjelandsföretag. De regler som gäller för filialer från tredjeland kommer att gälla för den.
Filialens verkställande direktör måste vara bosatt inom EES. Är den verkställande direktören bosatt i Storbritannien uppfylls inte det lagkravet när Storbritannien blir tredjeland. Om det finns särskilda skäl kan Bolagsverket bevilja dispens från det kravet.
Årsredovisningar måste lämnas in både för det brittiska företaget och för filialen. Detta är en konsekvens av att Storbritannien blir tredjeland efter brexit.
Svenskt företag med registrerad filial i Storbritannien
Har du en filial registrerad i Storbritannien eller om du planerar att registrera sådan filial i Storbritannien bör du tänka på att din verksamhet i Storbritannien måste följa brittisk lag. Genom att Storbritannien blir tredjeland kan den idag gällande brittiska lagstiftningen komma att ändras, något som alltså kan påverka din verksamhet i Storbritannien.
Gränsöverskridande fusion
För företag som ska delta i en gränsöverskridande fusion gäller att de måste ha hemvist inom EES. Både aktiebolag och ekonomiska föreningar kan vara involverade i en gränsöverskridande fusion. När Storbritannien lämnar EU och blir tredjeland kan det vara så att EU-bestämmelserna om gränsöverskridande fusion inte längre gäller för brittiska företag. Detta gäller särskilt om Storbritannien lämnar EU utan något avtal. Du bör därför vara särskilt uppmärksam på vad som gäller om du planerar en sådan fusion med ett brittiskt företag.
Europeiska företagsformer
Vi är registreringsmyndighet för flera europeiska företagsformer. Dessa företagsformer baserar sig på EU-förordningar. Det rör sig om europabolag, europakooperativ, europeiska ekonomiska intressegrupperingar och europeiska grupperingar för territoriellt samarbete.
För att bilda någon av dessa företagsformer krävs det, något förenklat, att företag från någon av EU:s medlemsstater ska delta i bildandet eller att de ska omfattas av lagstiftningen i en medlemsstat. När Storbritannien lämnar EU kan det vara så att EU-bestämmelserna om de europeiska företagsformerna inte längre gäller för brittiska företag. Detta gäller särskilt om Storbritannien lämnar EU utan något avtal.
Brexit kan därför innebära att brittiska företag inte kan delta i bildandet av dessa företagsformer.
Om du planerar att registrera en europeisk företagsform hos oss där ett eller flera brittiska företag ska ingå i bildandet är du välkommen att kontakta oss så ska vi försöka svara på dina frågor.
Bankintyg
Ett bankintyg ska vara utfärdat av bank, kreditmarknadsföretag eller ett motsvarande utländskt kreditinstitut i en stat inom EES.
Genom att Storbritannien blir tredjeland kommer vi inte längre kunna godta sådana bankintyg när du vill få ett aktiebolag nyregistrerat hos oss eller vid nyemission, vid emission av konvertibler och vid teckning av aktier med stöd av teckningsoptioner.
Företagsinformation på e-juridikportalen
Efter utträdet ur EU kommer information om brittiska företag inte längre att vara tillgängligt via e-juridikportalen. Den planerade sammankopplingen av bland annat medlemsstaternas insolvensregister mot e-juridikportalen kommer inte att gälla Storbritannien.
Vill du läsa mer om brexit?
Här kan du läsa mer om brexit och dess eventuella konsekvenser för din näringsverksamhet.