Företagare berättar om kapning

Bedragare och obehöriga kan försöka ta kontroll över företag och föreningar på olika sätt. Vilket företag eller förening som helst kan vara en potentiell måltavla. Här kan du läsa om hur det kan gå till.

Denna berättelse är baserad på ett verkligt fall.

Hon verkade ju så reko

Den här historien handlar om en företagare som fick sitt företag kapat och bankkonton tömda av en tillfälligt anställd medarbetare.

Företagaren, vi kan kalla henne Lena, stöter en dag på ytlig bekant, som vi kan kalla Amanda. Lena och Amanda pratar om väder och vind och vips pratar de om Lenas företag och Lena beklagar sig lite över att det är så svårt att rekrytera kompetent personal nu för tiden. Amanda höjer ögonbrynet i ett förvånat ansiktsuttryck – det visar sig att hon har både kompetensen och möjlighet att börja jobba snarast. Lena blir lättad och anställer Amanda på timmar för att kunna beta av en tillfällig jobbpuckel.

Amanda visar sig vara en trevlig typ och det här med referenser känns inte så relevant. Kunderna gillar henne och jobbet blir utfört.

En morgon på kontoret sitter de båda och planerar dagens jobb när Lenas telefon ringer och hon går in i ett rum bredvid för att tala ostört. Amanda är nu ensam på kontoret och Lenas dator står på utan att vara lösenordskyddad. Amanda kollar lite efter Lena, byter plats och sätter sig framför skärmen. En mängd möjligheter öppnar sig för Amanda, som inte är sen att utnyttja tillfället. Raskt plockar hon fram företagets mejladresser, lösenord, kontonummer och bankkontakter. Det låter som Lenas samtal är på väg att ta slut och Amanda byter snabbt stol och tar koppen i handen som om ingenting har hänt.

Efter några veckor slutar Amanda, som tackar Lena för den här tiden och möjligheten. Nu hägrar nya uppdrag på annan ort för henne. Lena tycker att det är lite synd, men det är ju så verkligheten ser ut på arbetsmarknaden.

Amanda har egentligen helt andra planer. Med hjälp av uppgifterna som hon stal skrider hon nu till verket. Hon börjar med att göra sig till extern firmatecknare i Lenas företag. Det har hon så klart inte rätt till, men hon fyller i alla uppgifter om företaget korrekt i anmälan som hon sedan skickar till Bolagsverket för registrering. Som firmatecknare kan hon nu köpa saker och skriva under avtal i företaget namn. Det första Amanda köper är en dyr mobiltelefon, en dator och en snygg, röd sportbil till sig själv.

Från Bolagsverket skickas en bekräftelse via mejl till Lena om en ny firmatecknare. Problemet är att Amanda med de stulna mejlkontouppgifterna ser bekräftelsen i inkorgen och raderar meddelandet illa kvickt. Lena har alltså ingen aning om att allt inte står rätt till.

Amanda knallar vidare till banken och flyttar över företagets konton till en ny bank. Bedrägeriet fullbordas med att Amanda tömmer de nya kontona.

Lena förlorar för tillfället kontrollen över sitt företag, företagets tillgångar men framför allt tilltron till människor.

Vad kunde Lena ha gjort annorlunda?

Lena skulle inte ha lämnat Amanda ensam inne på kontoret med datorn öppen och oskyddad, medan hon själv gick ut för att ta det där samtalet.

Lena hade registrerat sin e-postadress hos Bolagsverket vilket gjorde att ett meddelande om ny firmatecknare skickades ut till henne. Men nu satt hon inte själv bakom tangentbordet – det gjorde ju Amanda, som hade tillgång till inloggningsuppgifterna.

Hade Lena istället haft Bolagsverkets app eller en digital brevlåda hade hon kunnat upptäcka företagskapningen tidigare.

Med Bolagsverkets app och en digital brevlåda kan Lena enkelt kolla på sitt företag var hon än är. Hon får en notis direkt i mobilen och ett säkert meddelande i sin digitala brevlåda så fort Bolagsverket har tagit emot ett ärende för hennas företag.

Det gör att Lena tidigt kan upptäcka ett misstänkt kapningsförsök, agera snabbt och förhindra registrering av felaktiga uppgifter.

Båda tjänsterna är gratis.

Källa: Bolagsverket

Styrelsemedlemmen som aldrig avgick

Den här historien handlar om en bostadsrättsförening där en av styrelsemedlemmarna använde föreningens pengar till sig själv.

En bostadsrättsförening i Dalarna har en styrelse som består av tre personer. Styrelsemedlemmarna har tillgång till föreningens bankkonton och de har rätt att skriva under avtal var för sig.

En av styrelsemedlemmarna är inte så populär. Han vägrade gå med på att installera motorvärmare på parkeringen när medlemmarna föreslog det på en stämma. Egentligen hade han kanske inte rätt att bestämma det, men han kan bli så arg och hård att ingen vågar säga emot. Dessutom verkar han finna nöje i att fylla tvättstugorna med egna budskap.

Medlemmarna vill byta ut honom. De lyckas på en ordinarie årsstämma. Kanske orkade han inte bråka eftersom han var förkyld, men medlemmarna blev glada och lättade oavsett. Mötessekreteraren antecknar beslutet ordentligt i protokollet. Frid och fröjd och medlemmarna börjar skriva ett nytt förslag om motorvärmare på parkeringen. Men protokollet hamnar bara i styrelsens egna pärmar, och de glömmer att anmäla att de ändrat i styrelsen till Bolagsverket.

Den bortvalda, nu obehöriga styrelsemedlemmen har inte längre rätt att hantera föreningens pengar eller skriva under avtal. Men eftersom uppgiften inte är registrerad hos Bolagsverket, så ser det fortfarande ut som om han har det.

– Styrelsemedlem? frågar de på banken.
– Absolut, kolla här, svarar han och visar upp papper och nya bevis.

Han plockar ut pengar från föreningens bankkonton för att renovera sin sommarstuga. Han börjar teckna avtal i bostadsrättsföreningens namn som gynnar honom själv och fixar kontrakt till sina vänner.

Bostadsrättsföreningen får sina pengar stulna och polisanmäler bedragaren.

Vad kunde bostadsrättsföreningen ha gjort annorlunda?

De skulle ha anmält att de bytt styrelse till Bolagsverket. Det ska de enligt lag göra. Då hade mannen inte kunnat fortsätta skriva under avtal och företräda föreningen.

Källa: Bolagsverket