Företagare berättar om målvakter

Bedragare kan försöka registrera dig i ett företag eller en förening trots att du inte tänkt ta del av hur verksamheten sköts. Då blir du en målvakt. Läs mer om konsekvenserna här.

Den här berättelsen är baserad på ett verkligt fall.

Målvakt mot bättre vetande

Det här är historien om Krister. En vanlig kille, med ett vanligt jobb i en helt vanlig stad i Mellansverige. Historien börjar strax efter det att Krister och hans tjej Susanne köpt lägenhet och flyttat ihop. Bland alla kompisar som kom till inflyttningsfesten var det en objuden gäst som utmärkte sig mer än andra. 

– Han hette David, jag kände honom från skolan, berättar Krister. Han hade bott i Köpenhamn och Malmö något år eller två innan han flyttade tillbaka hit till stan. Fina kläder hade han och en sprillans ny Mercedes cabriolet. Så det märktes på honom att det gick bra och han blev liksom festens medelpunkt.   

"Några bra killar" behövs till styrelsen

När festen närmade sig slutet kom David fram och la armen om Krister. De kunde väl snacka om en grej? Det kunde vänta till dagen därpå, men var han intresserad? Krister blev smickrad av uppmärksamheten och sa ja. Dagen därpå stod David åter i dörren. Den här gången hade han en dokumentportfölj i handen i stället för en vinflaska. Han hade precis startat ett företag berättade han och han behövde några ”bra killar” som kunde vara med i styrelsen. Bara för en kort tid. Krister var som klippt och skuren tyckte David.   

– Först var jag skeptisk och förklarade att jag inte visste något om hur man sköter ett företag, med bokföring och allt det där, fortsätter Krister, men David sa att det inte behövdes. Han skulle sköta allting. Jag sa att jag inte ville vara med om några lagbrott, då skrattade han bara och sa att han minsann visste hur man skötte företag.

Några tusenlappar för besväret

Krister skulle få någon tusenlapp för besväret. Smickrad som han var tog han emot Davids snygga penna. Det var inte lite papper som David la fram. Och plötsligt blev det bråttom, David började kika på sitt eleganta armbandsur. Krister skrev på och Susanna bevittnade en massa namnteckningar. David sa tack och hej, tog tillbaka pennan, stängde väskan och försvann ut genom dörren. 

Helvetet bryter ut

– Sedan dröjde det inte mer än ett halvår innan helvetet bröt ut. Jag fick brev som jag inte förstod. Betalningar hade uteblivit och att jag som satt i styrelsen var ansvarig för betalningarna. David var som uppslukad av jorden, mejladressen hade upphört att fungera och telefonnumret saknade abonnent. 

Krister kontaktade Bolagsverket och lyckades bli avförd från styrelsen. Kort därefter gick företaget i konkurs. För ett år sedan åtalades Krister för brott mot aktiebolagslagen. Han medger att han medvetet gått med på att bli styrelsemedlem i ett aktiebolag, utan avsikt att ta del i bolagets verksamhet.   

"Om jag bara hade läst papperen och inte varit så blåögd"

– Jag anade inte att det var något brottsligt med det, suckar Krister uppgivet. Tänk vad bra jag hade det innan jag träffade David. Susanna har lämnat mig och lägenheten har jag tvingats sälja. Och jag jobbar sjukt mycket övertid för kunna betala av alla skulder. Om jag bara hade läst papperen och inte varit så blåögd. Men jag vet ju bättre nu. En målvakt behöver inte stå på fotbollsplan.

Källa: Ekobrottsmyndigheten