- Startsida
- Företag
- Aktiebolag
- Driva aktiebolag
- Dela upp eller lägga samman aktier
- Beslut om att dela upp eller lägga samman aktier
Beslut om att dela upp eller lägga samman aktier
Ett beslut om uppdelning eller sammanläggning av aktier fattas av bolagsstämman. Ibland behöver bolagsstämman då också besluta om att ändra bolagsordningen.
Besluta på bolagsstämman
Ett beslut om uppdelning och sammanläggning av aktier ska fattas av bolagsstämman. Det behövs att mer än hälften av de på stämman avgivna rösterna röstar för ett sådant beslut, vilket kallas enkel majoritet.
Överskjutande aktier
Speciella regler gäller vid hanteringen av gamla aktier som inte berättigar till ett fullt antal (hela) nya aktier, alltså överskjutande aktier.
Vad är överskjutande aktier?
Om en aktieägares innehav av aktier inte motsvarar ett fullt antal (hela) nya aktier vid en uppdelning eller sammanläggning får aktieägaren så kallade överskjutande aktier. Sådana aktier övergår till aktiebolaget vid den tidpunkt då uppdelningen eller sammanläggningen registreras eller, i avstämningsbolag, på avstämningsdagen.
De överskjutande aktier som övergått till aktiebolaget ska avyttras inom tre år. Annars måste det minska aktiekapitalet i motsvarande utsträckning.
Exempel
Ett aktiebolag beslutar om sammanläggning så att 5 gamla aktier ska läggas samman till 1 ny aktie. Då uppkommer frågan hur de ska behandla de aktieägare vars sammanlagda antal aktier inte är delbart med fem.
Om en aktieägare har 7 aktier blir 2 överskjutande.
Samtycke från de som har överskjutande aktier krävs
För att ett beslut som skapar överskjutande aktier ska vara giltigt krävs samtycke från samtliga berörda aktieägare. De berörda aktieägarna är de som på dagen för bolagsstämman, eller i avstämningsbolag fem vardagar före bolagsstämman, är införda i aktieboken som innehavare till överskjutande aktier.
Om det på avstämningsdagen finns överskjutande aktier som är registrerade hos en förvaltare, måste aktiebolaget i stället skaffa samtycke från förvaltaren.
Innehåll i beslutet
Det är viktigt att informationen som ges inför beslutet är så tydlig som möjligt. Det gäller till exempel förslaget till beslut, själva beslutet och informationen som ges efter beslutet.
Vi rekommenderar att man beskriver antalet aktier före ändringen och antalet aktier efter ändringen i en berättande text, i stället för att skriva en formel av typen ”1:2”.
Ibland behöver bolagsordningen ändras
Bolagsstämman måste besluta om att ändra bolagsordningen om det nya aktiekapitalet och det nya antalet aktier inte ryms inom den registrerade bolagsordningen.
Vanligtvis behöver två tredjedelar av de avgivna rösterna och två tredjedelar av de aktier som är företrädda på bolagsstämman rösta för ett beslut om att ändra bolagsordningen. Detta gäller förutsatt att inte några andra ändringar i bolagsordningen görs, och att bolagsordningen inte innehåller strängare bestämmelser för ändringar.
I bolagsordningen ska det finnas bestämmelser om:
- aktiekapitalet, eller det lägsta och det högsta aktiekapitalet
- antalet aktier, eller det lägsta och det högsta antalet aktier.
Skillnaden mellan lägsta och högsta antalet får inte vara större än fyra gånger.
Kvotvärdet behöver inte stå i bolagsordningen
Kvotvärdet inte är något som ska stå i bolagsordningen. Förr fanns det däremot en regel om att det skulle det finnas en bestämmelse i bolagsordningen om nominellt belopp. Men denna regel har upphävts och någon bestämmelse om nominellt belopp ska därför nu inte heller stå i bolagsordningen.
Läs mer om beslutets innehåll när bolagsordningen ska ändras.