- Startsida
- Företag
- Aktiebolag
- Avveckla aktiebolag
- Försäljning av aktier i aktiebolag
Försäljning av aktier i aktiebolag
En försäljning av aktier innebär inte att själva aktiebolaget avvecklas utan är en fråga mellan säljare och köpare. Det är alltså inte något som ska beslutas av bolagsstämman eller styrelsen. Men säljaren och köparen måste ta hänsyn till bestämmelserna i bolagsordningen och i ett eventuellt aktieägaravtal. Sälj inte till någon som du inte kan lita på!
1. Bestäm syftet med försäljningen
Det är bäst att först ha tänkt igenom syftet med försäljningen.
Några grundläggande frågor
- Ska rörelsen fortsättas eller avvecklas?
- Finns det flera aktieägare?
- Är de överens om vad som ska ske?
- Finns alternativ till försäljning? Vanliga alternativ är frivillig likvidation och inkråmsöverlåtelse eller (vid obestånd) konkurs. Även fusion och delning kan tänkas, men är ovanligare.
Flera viktiga frågor
Tänk vidare på följande:
- Ska alla aktierna säljas, eller kanske bara en del?
- Ska företagsnamnet följa med eller ändras?
- Äger aktiebolaget något som är särskilt registrerat, såsom fordon, fastigheter, bostadsrättslokaler?
- Hur är det med hyresavtal och leasingavtal? Ska de sägas upp? Kan de tas över?
- Ska en köpare ta över hela aktiebolaget med alla dess tillgångar och skulder? Eller ska i stället alla, eller bara vissa av tillgångarna säljas (så kallad inkråmsöverlåtelse)?
- Ska hela eller delar av styrelsen eller ledningen bytas ut?
- Är det lämpligt att den befintliga styrelsen förbereder en försäljning eller avveckling av rörelsen genom att exempelvis betala skulder och sälja tillgångar?
2. Kontrollera skattereglerna
Kontrollera hur de aktuella skattereglerna kommer påverka aktiebolaget, säljaren och köparen.
3. Skaffa eventuellt en rådgivare inför försäljningen
Det finns en hel del att tänka på. Skaffa dig därför gärna en rådgivare som kan hjälpa till med dina frågor om försäljningen. Du kan få hjälp med försäljningen av exempelvis
- advokater
- banker
- företagsmäklare
- redovisningskonsulter
- revisorer.
Använd inte mallar från internet eller böcker utan att kolla att de är aktuella och stämmer för dina förhållanden.
4. Hitta en köpare
Sälj bara till någon som du kan lita på, som betalar och som gör det som den lovar att göra! Läs mer om vad du ska vara vaksam på.
Finns köpare?
Det är troligen svårt att finna en köpare om aktiebolaget inte har uppfyllt sina skyldigheter som exempelvis:
- att ha god ordning på sin bokföring
- att ha deklarerat och betalat skatt och avgifter
- att ha skickat in årsredovisningar till Bolagsverket för samtliga räkenskapsår – alltså även för år när företaget varit ”vilande”.
Det är inte helt otänkbart att det går att sälja ett aktiebolag som har gått med förlust. Det beror på köparens intresse för vad som finns i företaget.
En köpare vill troligen kolla om företaget har skulder som finns hos Kronofogden eller obetalda skatter på Skatteverket, eller företagsinteckningar hos Bolagsverket.
5. Förbered aktieboken
Säljaren behöver tillgång till aktiebolagets aktiebok och aktiebrev. Vi har mallar för både aktieböcker och aktiebrev.
Aktieboken
Se till att aktieboken är helt uppdaterad och stämmer med aktiebreven. En aktiebok måste alltid finnas. Det är styrelsen som ska sköta om den. Skulle den inte finnas måste den rekonstrueras.
6. Kontrollera bolagsordningen
Både bolagsordning och ett eventuellt aktieägaravtal kan innehålla bestämmelser som påverkar försäljningen.
Bolagsordningen
I bolagsordningen kan det finnas bestämmelser som begränsar möjligheterna för att aktier övergår från den befintliga aktieägaren till någon annan, genom försäljning eller på annat sätt. De enda tillåtna sätten att göra sådana begränsningar i bolagsordningen är bestämmelser om hembud, förköp och samtycke. Syftet med sådana bestämmelser är att ge fördelar för de befintliga aktieägarna, så att de inte behöver godta ändringar av vilka som är ägare.
Både säljaren och köparen bör kontrollera den registrerade bolagsordningen.
7. Skriv ett köpeavtal
Ofta skriver köpare och säljare under ett särskilt köpeavtal. Även om parterna skulle känna att de inte behöver något utförligt avtal, bör de åtminstone göra avräkningsnotor (se nedan).
Innehåll i köpeavtalet
Ett köpeavtal bör innehålla bestämmelser om:
- priset på aktierna
- tillträdesdag
- rätten att använda företagsnamnet
- eventuell skyldighet för köparen att se till att
- hålla bolagsstämma
- ändra styrelsen, revisorn och det registrerade företagsnamnet med mera hos Bolagsverket med flera, om inte detta gjorts i förväg genom åtgärder efter en bolagsstämma som ordnats av säljaren
- vad som ska ske vid avtalsbrott, tilläggsköpeskilling eller prisavdrag, eller skadestånd eller att affären ska gå tillbaka
- övriga skyldigheter som parterna ska ha.
Det finns normalt inte någon anledning att lämna in köpeavtal eller avräkningsnotor till Bolagsverket.
8. Få betalt för aktierna
Köparen betalar aktierna och säljaren överlämnar aktiebreven med påtecknad överlåtelse.
Ta fram och spara en avräkningsnota
Både säljare och köpare bör få, och spara, ett exemplar av en så kallad avräkningsnota. Det är ett särskilt utformat kvitto som innehåller vilken dag försäljningen gjordes, vilka aktier det handlar om, priset för aktierna och underskrift från både säljare och köpare. Exempel finns på internet. Den som hjälper till med affären kan förmodligen också hjälpa till med avräkningsnotorna.
Vid affärer med börsnoterade aktier ser banken eller fondmäklaren till att du får en avräkningsnota (fondnota). Den innehåller uppgift om vilken avgift (vilket kurtage) som tas ut och vilken dag du får betalningen.
Regler om avräkningsnota finns i 11 kap. Finansinspektionens författningssamling FFFS 2002:7 Länk till annan webbplats.
Skriv in den nya ägaren i aktieboken
Köparen styrker att den köpt aktierna och visar upp aktiebreven, med överlåtelse underskriven av säljaren, så att köparen kan bli antecknad som ägare till aktierna i aktieboken, som styrelsen ansvarar för. Aktierna förses sedan med en påskrift från den som skött införandet i aktieboken om att den nya aktieägaren har förts in i aktieboken.
9. Anmäl ändringar med mera
Det är vanligt att ett ägarbyte innebär förändringar i styrelsen, vd, firmatecknare och firmateckningen. Ibland ska även revisor bytas.
Det är bra om både säljare och köpare kollar så att ändringarna verkligen blir utförda och inte gamla uppgifter står kvar längre än de ska och så att de nya uppgifterna blir rätt registrerade.
Anmäl den nya adressen till Bolagsverket
Anmäl ny adress till Bolagsverket. Det räcker alltså inte med att ändra adress hos exempelvis Skatteverket eller Svensk Adressändring Aktiebolag. Om vi har en e-postadress registrerad, tänk till om den ska avregistreras, ändras eller följa med i köpet.
Gör de ytterligare adressändringar som kan behövas:
- till Skatteverket
- till Svensk Adressändring Aktiebolag (särskilt om aktiebolaget vill köpa eftersändning eller lagring av post.)
- till den som har företagets digitala brevlåda, exempelvis Kivra, Min myndighetspost, e-Boks och Digimail, se Skaffa digital brevlåda.
Håll en bolagsstämma
Om förändringar ska ske exempelvis vad gäller styrelse och revisor m.fl. ser oftast den nya majoritetsägaren till att styrelsen kallar till bolagsstämma. Om den nya ägaren är antecknad i aktieboken ska den nu skrivas in i röstlängden.
10. Anmäl de nya ägarförhållandena till Skatteverket
Säljaren och köparen ska kunna deklarera försäljningen (för eventuell kapitalvinstbeskattning, ofta kallad reavinstbeskattning, m.m.).
Säljarens försäljningsintäkt och därmed köparens anskaffningskostnad utgår från uppgifterna i avräkningsnotan. Kontrollera de aktuella skattereglerna hos Skatteverket.
Läs mer i Skatteverkets information om aktier Länk till annan webbplats..
För fåmansföretag
Läs mer i Skatteverkets information om fåmansföretag Länk till annan webbplats.. (Kolla den definition som gäller för vad som skattemässigt räknas som ett fåmansföretag).