- Startsida
- Företag
- Aktiebolag
- Årsredovisning för aktiebolag
- Förseningsavgifter aktiebolag
- Ändring, eftergift och överklagande av förseningsavgifter
Ändring, eftergift och överklagande av förseningsavgifter
Om du tycker att Bolagsverkets beslut om förseningsavgift för en årsredovisning är felaktigt kan du klaga på det. Det finns tre sätt: ansök om ändring, ansök om eftergift eller överklaga vårt beslut om förseningsavgift.
Betala alltid förseningsavgiften, även om du klagar
Företaget måste alltid betala förseningsavgiften även om du klagar på beslutet. Vi betalar tillbaka pengarna om vi godkänner din ansökan.
Vad är skillnaden mellan ändring, eftergift och överklagande?
Det finns tre sätt att klaga på ett beslut om förseningsavgifter. Företaget bestämmer själv utifrån sin situation vilket sätt som passar bäst.
- Du kan ansöka om ändring om företaget anser att beslutet var felaktigt. Det kan till exempel vara om du anser att årsredovisningen har lämnats in i tid. Då går Bolagsverket igenom ärendet igen och tar ställning till om beslutet var korrekt eller inte.
- Du kan ansöka om eftergift om företaget anser att det fanns skäl för att lämna in årsredovisningen sent. Ett sådant skäl kan till exempel vara sjukdom. Då prövar Bolagsverket om skälen uppfyller kraven för att slippa betala förseningsavgiften.
- Du kan överklaga beslutet om företaget anser att det var felaktigt eller att det fanns skäl för att lämna in årsredovisningen sent. Då är det Förvaltningsrätten i Härnösand som prövar om Bolagsverkets beslut var felaktigt eller om skälen uppfyller kraven få eftergift.
Gör så här
Här beskriver vi hur du ska göra för att ansöka om ändring, ansöka om eftergift, och överklaga.