Vanliga pressfrågor och svar

Hur många nya företag startades i vårt län förra året? Hur ser styrelsen för företaget x ut? Hur går det till när ett företag går i likvidation? Här hjälper vi journalister med svaren på de vanligaste frågorna.

Var hittar jag enklast fakta om ett företag?

Du kan dygnet runt använda våra e-tjänster (självservice-tjänster) Sök företagsfakta och Näringslivsregistret. Här på vår webbplats hittar du även allmän information om företagsformer, vad vi registrerar och vad vi inte registrerar, hur du beställer information med mera.

Det underlättar vid sökningen om du har uppgift om företagsnamn, organisationsnummer, eller namn/personnummer på personer som du vill ha uppgifter om.

I e-tjänsten Sök företagsfakta kan du beställa och ladda ned årsredovisningar, bolagsordningar och registreringsbevis. Du kan även söka information om företag i Europa. Du behöver inte vara registrerad som kund för att använda tjänsten.

Sök företagsfakta

I e-tjänsten Näringslivsregistret kan du söka information om företag. Viss grundinformation är gratis medan vi tar ut en mindre avgift för fördjupad information. Många redaktioner är registrerade kunder i Näringslivsregistret.

Näringslivsregistret

Du kan även under kontorstid måndag–torsdag 8–16.30, fredag 8–16, ringa till oss på 0771-670 670, du får då prata direkt med en handläggare som hjälper dig. Du kan också kontakta oss via e-post: bolagsverket@bolagsverket.se

Vem ska jag kontakta?

Allmänna frågor om ett ärende, fakta om företag, vem som sitter i en styrelse, grunduppgifter om företaget etc. får du enklast svar på genom att använda våra e-tjänster eller genom att kontakta oss på telefon 0771-670 670. Du får då direkt prata med en handläggare som kan besvara vanliga faktafrågor och är duktig på att söka information i våra register. Det underlättar vid sökningen om du har uppgift om företagsnamn, organisationsnummer, eller namn/personnummer på personer som du vill ha uppgifter om.

Om du har andra frågor än rena faktafrågor eller inte vet vem du ska fråga kan du självklart alltid ringa eller mejla någon av våra kontaktpersoner i pressfrågor.

Press

Har du juridiska frågor eller frågor kring lagar, regler och bestämmelser för olika företagsformer kan du kontakta vår chefsjurist eller ringa på 0771-670 670 och be att få prata med någon av våra andra jurister.

Har du frågor som rör vår statistik kan du använda vår e-tjänst Statistik om företag eller föreningar eller ringa 0771-670 670 och be att få prata med vår statistiker.

Statistik om företag och föreningar

Vill du beställa information, göra ett urval eller en mer avancerad sökning i våra register för att få fram sammanställda uppgifter eller paketerad information enligt vissa sök-kriterier kan du kontakta vår försäljningsenhet på 0771-670 670 eller via e-post: forsaljning@bolagsverket.se

Vem äger ett visst företag?

I våra register finns uppgifter om vilka som är firmatecknare, styrelseledamöter med mera, i företaget. Men vi har inget register över vilka som är aktieägare i ett privat aktiebolag. Den informationen kan i vissa fall framgå av en årsredovisning eller ett bolagsstämmoprotokoll.

Var hittar jag information om att starta och driva företag?

I e-tjänsten verksamt.se finns samlad information, verktyg och e-tjänster från myndigheter för dig som driver eller vill starta företag eller förening. Verksamt.se utvecklas av tre myndigheter i samverkan: Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket.

Verksamt.se

Vilka register har Bolagsverket?

Under sidan Vad vi registrerar hittar du information om vilka register vi för, vad vi registrerar och även vad vi inte registrerar.

Hur beställer jag information från era register?

Hos Bolagsverket kan du se och beställa den senaste informationen om över en miljon svenska företag och fler än 20 miljoner företag i övriga Europa. Läs mer under sidan Beställ information eller gå direkt in i våra e-tjänster Sök företagsfakta eller Näringslivsregistret.

Köp företagsinformation

Sök företagsfakta

Näringslivsregistret

Vill du göra ett urval eller en mer avancerad sökning i våra register för att få fram sammanställda uppgifter eller paketerad information enligt vissa sök-kriterier kan du kontakta vår försäljningsenhet på 0771-670 670 eller via e-post: forsaljning@bolagsverket.se

Var hittar jag statistik om företag och föreningar?

I vår webbtjänst Statistik om företag och föreningar, finns uppgifter om såväl nyregistrerade som avslutade företag och föreningar. Statistiken uppdateras i början av varje månad. Du kan själv söka och välja mellan olika företagsformer, geografiska områden och tidsperioder. Under sidan Om Statistik ur registren hittar du mera information om vilken statistik vi har, hur vi definierar olika begrepp och förklaringar till förkortningar.

Om statistik ur registren

Statistik om företag och föreningar

Har ni statistik för olika branscher?

På Bolagsverket har vi tyvärr ingen statistik över olika branscher, exempelvis städföretag, tjänsteföretag eller byggföretag, då vi inte registrerar den typen av uppgifter (bransch- eller SNI-koder). Vi registrerar enbart företagsnamn och verksamhetsbeskrivningar i fritext.

Var kan jag hitta annan statistik över företag och företagande?

Branschstatistik och annan statistik kring företag, företagande, näringsverksamhet med mera, finns även hos andra myndigheter, till exempel SCB, Skatteverket, Tillväxtanalys och Tillväxtverket. För information om nyföretagande kan du också kontakta Nyföretagarcentrum Sverige som publicerar Nyföretagarbarometern.

Kan jag prenumerera på nyheter och pressmeddelanden?

I vårt pressrum på MyNewsdesk, kan du följa Bolagsverket och prenumerera på våra pressmeddelanden och nyheter. Du kan även anmäla dig som prenumerant på nyhetsbrevet Nytt från Bolagsverket här på webbplatsen. Du kan också följa oss via Facebook, Twitter, YouTube och andra sociala medier.

Bolagsverkets pressrum på Mynewsdesk

Nyhetsbrev

Sociala medier

Nyhetsarkiv

Tyck till om den här sidan