Starta företag

Vill du starta företag, men är osäker på vilken företagsform du ska välja? Här kan du läsa om de vanligaste företagsformerna och vad som skiljer dem åt.

Enklare att registrera aktiebolag

När du väl bestämt dig för att starta ett aktiebolag vill vi att det ska vara smidigt att anmäla företaget till oss. Det ska gå snabbt, kännas tryggt och vara enkelt. Därför lanserar vi ett enklare sätt att anmäla ditt aktiebolag genom vår e-tjänst på verksamt.se. Vi kallar det Enkel anmälan.

Enklare att registrera aktiebolag

Aktiebolag ska registreras inom fem arbetsdagar

Bolagsverket ska registrera ett nybildat aktiebolag inom fem arbetsdagar, om ärendet inte behöver kompletteras. 

Nybildade aktiebolag ska registreras inom fem arbetsdagar

Välja företagsform

Välj företagsform utifrån vad du ska syssla med och dina förutsättningar. Ska du driva företaget ensam eller är ni flera? Här kan du jämföra olika företagsformer.

Välj företagsform (280 kB)

Kolla om ditt namnförslag är upptaget

I verksamt.se kan du söka på dina namnförslag och göra en snabbkoll för att se om de finns registrerade eller inte.

Sök företagsnamn (verksamt.se)

Registrera ditt företag med hjälp av vår e-tjänst

På verksamt.se hittar du information och e-tjänster. Du kan exempelvis skapa en affärsplan eller skicka in din anmälan till Bolagsverket om att registrera ditt företag.

Verksamt.se

Anmäl på blankett

Om du inte vill använda någon av våra e-tjänster kan du istället använda en blankett.

Blanketter och mallar

Aktiebolag

Aktiebolag är en företagsform för dig som själv eller tillsammans med andra vill starta företag. I ett aktiebolag är du som delägare inte personligt ansvarig för företagets skulder. För att starta ett aktiebolag krävs en kapitalinsats.

Aktiebolag

Enskild näringsidkare

Saknar du kapitalinsats och vill starta ett mindre företag ensam? Då kan enskild näringsverksamhet vara en företagsform som passar dig.

Enskild näringsidkare

Handelsbolag

Är ni två eller flera som tillsammans vill starta företag, men saknar kontantinsats? Då kan ni starta ett handelsbolag. I ett handelsbolag är du som bolagsman personligt ansvarig för företagets avtal och skulder.

Handelsbolag

Ekonomisk förening

Ekonomisk förening är föreningsformen för dig som vill driva en förening med ekonomisk verksamhet. För att starta en ekonomisk förening krävs att ni är minst tre personer eller ett företag.

Ekonomisk förening

Alla företagsformer

Har du ett utländskt företag och vill öppna en filial i Sverige? Eller vill du veta mer om någon annan av våra företagsformer?

Företagsformer

Nyhetsarkiv

Tyck till om den här sidan